ŚWIĘTA PACHNĄ JEDLINĄ I ...CYTRUSAMI
Cytryny z Turcji, Grecji i Hiszpanii, mandarynki z południa Europy i z Maroka, grapefruity z Florydy (najdroższę, ale podobno najsmaczniejsze), a także tureckie, izraelskie i hiszpańskie. Cytrusów nie brakuje. Porównując aktualne ceny z cenami sprzed roku, to najbardziej zdrożały grapefruity, szczególnie te z Florydy, ze względu na niekorzystne warunki pogodowe i niższe plony. Mandarynki są w cenie takiej jak rok temu, a pomarańcze o 6% tańsze. Polscy producenci mają bogatą ofertę produktów świątecznych, począwszy od grzybów, kapusty kiszonej, a skończywszy na orzechach.
Cytryny, w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach, od 4,5 do 6,5 zł za kilogram. Cena uzależniona od kraju pochodzenia, klasy jakości i wielkości zakupionej partii towaru. Ceny hurtowe cytryn są 10% wyższe niż w grudniu 2016 r. Mandarynki już od 2,8 zł za kilogram do około 7 złotych. Pomarańcze nieznacznie taniej niż rok temu, przeciętna cena hurtowa to około 5 zł za kilogram (opakowania po 10 kg).